Cine e Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume (și din toate timpurile)

de: Răzvan Băltărețu
20 07. 2021

În urmă cu aproape 20 de ani, Jeff Bezos era cel mult un om cu o idee. În prezent, este cel mai bogat om din lume cu o performanță care acoperă câteva decenii bune de miliardari.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a ajuns cel mai bogat om din lume înainte ca magazinul online să lanseze campania de reduceri Prime Day. Averea lui e influențată direct de acțiunile companiei, astfel că atunci când acestea au crescut, a crescut și valoarea lui. Avere estimată: peste 150 de miliarde de dolari.

Odată cu acest prag atins, Jeff Bezos i-a depășit pe Mark Zuckerberg, Bill Gates și alți afaceriști cu averi impresionante. În același timp, acțiunile Amazon au ajuns la un vârf record de 1.841,95 de dolari.

Dacă ți se pare o avere impresionantă, trebuie să știi și că aceasta e mai mare decât a reușit Bill Gates în 1999. Atunci, cofondatorul Microsoft a ajuns la 100 de miliarde de dolari. Ținând cont de inflație, Jeff Bezos tot este mai bogat.

Cum a făcut Jeff Bezos o avere prin Amazon

Jeff Bezos este un pilon central în tot ceea ce înseamnă comerț electronic. A fondat Amazon și a ajuns, oficial și de mai multe ori în ultimul an, cel mai bogat om din lume.

Partea cea mai tare? A început să își construiască imperiul dintr-o cameră înghesuită, pe vreme când nimeni nu îi dădea prea multe șanse. Povestea pe larg o găsești pe PLAYTECH.

În adolescență, Jeff Bezos a lucrat la McDonald’s în timpul verii. El a lăsat slujba în urmă și a fondat alături de iubita lui de atunci o tabără de vară de 10 zile pentru copii. Taxa era de 600 de dolari per participare – în total, au venit șase elevi.

În 1994, Jeff Bezos a aflat că web-ul a crescut cu 2.300% în numai un an. Șocat de cifră, s-a gândit că trebuie să profite cumva de creștere. După ce a făcut o listă cu 20 de produse pe care să le vândă online, s-a hotărât că cea mai sigură opțiune o constituie cărțile. Asta și era Amazon la început: magazin online cu cărți, o librărie digitală.

În prima lună de la lansare, Amazon a reușit să vândă cărți către oameni din 50 de state și 45 de țări diferite. Totodată, a fost atent la alte companii. Astfel, în 1998, Jeff Bezos a devenit unul din primii investitori Google. A finanțat cu 250.000 de dolari. Astăzi, acea sumă ar echivala cu aproape două miliarde de dolari (în acțiuni Google), deși Bezos n-a comunicat oficial câte mai deține.

În 2000, și-a creat propria companie spațială, Blue Origin, cu sediul în Kent, Washington. Visul lui e ca această companie să ajungă pe Marte și mai departe. Până atunci, visează și la turism spațial.

Odată ce-a atins diverse niveluri de avere, Jeff Bezos nu a mai fost preocupat să strângă bani, el a devenit preocupat de recorduri, să le doboare. Deține Washington Post, explorează spațiul cu Blue Origin, a recuperat de pe fundul oceanului motoarele misiunii Apollo 11, creează un ecosistem de gadgeturi casnice inteligente (deocamdată prin boxe) și susține dezvoltarea comerțului online.

Pe 20 iulie 2021, Jeff Bezos a fost al doilea miliardar care a ajuns in spațiu, dupa Richard Branson